محققان، رفتار مولکول‌ها را در دمای نزدیک به صفر مطلق بررسی کردند

دنیای متفاوت مواد در دمای بی‌نهایت سرد

گازهای گلخانه‌ای در مشت مولکولی جدید

«قفسی برای قفس‌ها»عنوانی است که دانشمندان نوع جدیدی ازمواد متخلخل رابا آن توصیف می‌کنندکه ساختارمولکولی منحصربه‌فردی دارد و می‌تواند برای به دام انداختن دی‌اکسیدکربن و گازهای گلخانه‌ای قوی‌تر دیگر استفاده شود.
کد خبر: ۱۴۵۶۵۲۲
نویسنده عسل اخویان‌طهرانی | گروه دانش
 
محققان انگلیسی و چینی این ماده را طی دو مرحله در آزمایشگاه ساخته‌اند و براساس ادعای‌شان ساختار سه‌بعدی منحصر به فردی برای آن ایجاد کرده‌اند. ماده به دست آمده به‌دلیل داشتن تعداد زیادی مولکول‌های قطبی، گازهای گلخانه‌ای مانند دی‌اکسیدکربن را با میل ترکیبی قوی جذب می‌کند و نگه می‌دارد. همچنین این ماده جدید پایداری بسیار بالایی در آب نشان داده که آن را به ترکیبی مناسب برای جذب کربن در محیط‌های صنعتی از جریان‌های گاز مرطوب تبدیل می‌کند. مارک لیتل، محقق مواد در دانشگاه هریوت وات در ادینبورگ و پژوهشگر ارشد این مطالعه می‌گوید: «این کشفی هیجان‌انگیز است، زیرا ما به مواد متخلخل جدید برای کمک به حل یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های جوامع، یعنی جذب و ذخیره گازهای گلخانه‌ای نیاز داریم.»برای ساخت این ماده متخلخل، مولکول‌های پیش‌ساز با شکل منشور مثلثی در ساختارهای بزرگ‌تر قفس‌مانندی تجمع پیدا می‌کنند. گرچه هنوز در مقیاس واقعی آزمایش نشده اما بررسی‌های آزمایشگاهی نشان داده که این ماده قفس‌مانند جدید جاذب خوبی برای هگزا فلوراید سولفور(SF۶)هم هست که به گفته هیأت بین‌دولتی تغییرات آب وهوا، قوی‌ترین گاز گلخانه‌ای است. اگردی‌اکسیدکربن برای پنج تا ۲۰۰سال درجوباقی می‌ماند،SF۶ می‌تواند بین ۸۰۰ تا ۳۲۰۰ سال معلق باشد. بنابراین گرچه میزانSF۶درجو بسیار پایین‌تر است اما طول عمر بسیار بالای آن ظرفیت گرمایش جهانی حدود ۲۳هزارو۵۰۰ برابر بیشتر از دی‌اکسیدکربن در۱۰۰سال را می‌دهد.باتوجه به آثار مخرب گازهای گلخانه‌ای بر گرمایش زمین،مطالعات زیادی درراستای حذف SF۶ وCO۲ ازاتمسفر،یاجلوگیری ازورود آنها به جو دروهله اول درحال پیگیری است. به گفته محققان این پژوهش، پلیمر تولید شده غیر از جذب گازهای گلخانه‌ای، می‌تواند برای حذف بخارات سمی دیگر از هوا، مانند ترکیبات آلی فرار ـــ که به‌راحتی از سطوح ازجمله داخل خودروهای جدید به بخار یا گاز تبدیل می‌شود ـــ هم استفاده شود. 

منبع: Science Alert

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها